Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor

Publicat: 10 iulie 2024

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a fost în data de 9 iulie 2024, gazda evenimentului de lansare a proiectului CEI TREI “C” – Creator, Carte, Cititor, inițiat de Fundația Romanian Business School și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Scopul proiectului este crearea și promovarea de bune practici, acțiuni integrate, în orașele Alexandria, Giurgiu și Slatina, dar și în zonele limitrofe, care au în centru capacitatea bibliotecilor de promovare a lecturii și creației literare în comunitate.

Bibliotecile publice partenere în acest proiect sunt: Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, Biblioteca Județeană I.A. Bassarabescu Giurgiu și Biblioteca Județeană Ion Minulescu Slatina. Parteneri în proiect la nivelul județului Teleorman sunt: Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Colegiul Național A. I. Cuza Alexandria, Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat Alexandria și Liceul Teoretic Al. D. Ghica Alexandria.

Evenimentul a prilejuit o întâlnire între echipa de implementare a proiectului, formatori, poeți, artiști implicați în proiect și publicul local: Marina Luiza Cristea – manager proiect Fundația Romanian Business School, Valentina Pașa – manager Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, Evelyne Maria Croitoru – scriitoare, Ana Dobre – critic literar, Anca Roxana Constantin – actriță și specialist în marketing la Teatrul Național București, expert Subcomisia Programe Interdisciplinare Comisia Națională a României pentru UNESCO, Ion Marinescu – muzician, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România, Nicu Șandru – profesor de flaut, chitară și pian, Daniela Harabagiu – poetă, George Băicoianu – scriitor, Violeta Moț – prof. Colegiul Național Al. I. Cuza, Darius Gorcea – scriitor.

În cadrul proiectului vor fi organizate ateliere de creație pentru tineri și ateliere de marketing cultural pentru scriitori, evenimente literare de tip cafenea literară și un spectacol participativ de lectură publică din creații proprii, rostire poetică și muzică originală compusă pe texte poetice clasice și contemporane, unde participă actori, muzicieni, scriitori consacrați și tinerii beneficiari ai acestor ateliere.

De asemenea, un flashmob antrenant se va derula pe străzile orașului și va promova ideea de acces la cultura de calitate prin relația permanentă și autentică între creatori și cititori, prin intermediul cărții și al instituțiilor care o promovează și o aduc în comunitate.

Proiectul va genera produse culturale de calitate, o carte digitală, un album printat în care vor fi promovați tinerii participanți în proiect, 15 bloguri de promovare a creațiilor tinerilor poeți locali și un material video cu spectacolul de muzică și poezie programat la finalul proiectului.

Proiectul răspunde unei nevoi urgente de conectare a noii generații cu universul complex al cărții, creației poetice și lecturii, prin abordări integrate, interactive, intergeneraționale și inspiraționale.

Promovarea prin forme atractive a culturii scrise, a dragostei de lectură și de creație literară, în special de poezie, este un exercițiu transformator de înțelegere a sensului unui mesaj, mai ales în situația actuală a unui analfabetism funcțional în creștere.

Limbajul poeziei se adresează nu doar gândirii creative, dar și registrelor emoționale atât ale creatorilor, cât și ale cititorilor, ceea ce justifică alegerea limbajului poetic ca mesager pentru generațiile actuale care au nevoie de dezvoltarea inteligenței emoționale, a empatiei, a sensibilității față de diversitatea gusturilor și experiențelor culturale, a înțelegerii valorii umaniste a culturii. Mai multe detalii despre participarea la evenimente și despre modalitatea de înscriere la atelierele de creație, puteți solicita la adresa de email: romanian.business.school@gmail.com sau la tel. 0720529645.

Vă așteptăm să vă alăturați Proiectului Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor!