Dragobetele – sărbătoarea tinereţii şi a iubirii!

Publicat: 23 februarie 2021

    Sărbătoarea de Dragobete este un prilej de a readuce în atenție tradiția românească, sărbătoarea națională a iubirii, dedicată în întregime dragostei.

Dragobetele  era imaginat ca un flăcău voinic, puternic, frumos și tare iubitor, care putea fi întâlnit prin păduri. De obicei inspira dragoste curată și încredere, ocrotea și purta noroc îndrăgostiților, tinerilor în special.

Pe vremuri, de ziua Dragobetelui, tinerii se îmbrăcau în cele mai frumoase haine pe care le aveau, se duceau pe luncă sau în păduri ca să culeagă primele flori ale primăverii: viorele, ghiocei, toporași. Cu buchetele în mâini, fetele cântau și, la ceasul prânzului porneau în fugă către sat, în timp ce flăcăii încercau să le sărute, de aici și expresia „Dragobetele sărută fetele”

Sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa în zeul dragostei şi al bunei dispoziții, este cunoscută şi sub alte denumiri  Ziua Îndrăgostiţilor, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor și Sfânt Ion de primăvară.

Cu această ocazie Biblioteca Județeană ,,Marin Preda”,  organizează o expoziție de carte dedicată acestei sărbători ,cu titlul Dragobetele – sărbătoarea tinereţii şi a iubirii!

Expoxiția este deschisă publicului în perioada 24 februarie – 9 martie 2021 la Sala de lectură a instituției.

Statistici Web


27
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics