Film documentar la bibliotecă

Publicat: 17 iunie 2024

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman derulează marți, 18 iunie 2024, începând cu ora 10.00, cea de-a doua etapă a proiectului Documentare la bibliotecă – educație media prin film documentar, desfășurat în parteneriat cu Asociația One World Romania și centrul de resurse și educație media Mediawise Society.

Astfel, va fi organizată proiecția filmului documentar Expirat, urmată de o dezbatere pe marginea acestuia, a impactului pe care îl va avea asupra participanților.

Expirat este un documentar realizat în anul 2017, de către regizorul norvegian Kieran Kolle, în care este tratată problema risipei de alimente în Norvegia, pentru care, în aparență, nu există o soluție. Un grup de patru tineri decide să facă ceva pentru a crește gradul de conștientizare a problemei și să inițieze schimbări sociale și voința politică de a lua măsuri în legătură cu acest lucru. Ei plănuiesc un tur de 5 săptămâni pe bicicletă, din nordul Norvegiei către sud – aproximativ 3000 kilometri – un efort uriaș care necesită ca ei să consume multă mâncare nutritivă pe parcursul drumului.

Singura problemă este de altfel chiar propria și unica lor regulă: toate mesele trebuie să provină din alimente aruncate. Deși sarcina pare dificilă, pe drum întâlnesc multe persoane care îi ajută și care s-au săturat să vadă mâncare bună în tomberoane. Exploatarea produselor expirate nu a avut niciodată un gust atât de bun.

Proiecția de film se va desfășura la compartimentul Împrumut la domiciliu pentru tineri și adulți, în colaborare cu Clubul socio-cultural Femina din Alexandria.