Marin Preda – 99 de ani de la naștere

Publicat: 5 august 2021

Nuvelistul și romanicerul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922 la Siliştea Gumeşti, în Teleorman, o comună pe care avea să o facă celebră prin publicarea romanului ”Moromeţii”. În aprilie 1942 debutează cu schița Pârlitu’ în pagina literară a ziarului “Timpul”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp. Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni, fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic. Prin nuvelele și romanele sale cu puternic specific național, Marin Preda a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic, personajele sale având o viziune proprie asupra vieții.
Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scriiturii, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire. Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în 1970).
S-a bucurat de recunoaștere și de considerația confraților scriitori, de prețuirea publicului cititor, ceea ce a făcut ca una dintre instituțiile culturale reprezentative ale județului, respectiv Biblioteca Județeană Teleorman, să-i poarte numele.
Cu acesta ocazie, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman organizează, în perioada 5-18 august 2021, o expoziție de carte cu titlul “Marin Preda – 99 de ani de la naștere”.

Imagini de la eveniment

 

Statistici Web


40
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics