Marin Preda și urmașii. Șezătoare literară

Publicat: 19 decembrie 2022

Marin Preda și urmașii

Șezătoare literară

Miercuri, 14 decembrie 2022, începând cu ora 14, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a găzduit șezătoarea literară Marin Preda și urmașii organizată de domnul Florică Olteanu.

Activitatea a fost deschisă de Valentina Pașa, managerul bibliotecii, care a vorbit despre activitățile dedicate Centenarului Marin Preda organizate de bibliotecari pe tot parcursul anului, precum și despre parteneriatele încheiate cu acest prilej.

Domnul Răzvan Delcea Vasile, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, a adresat felicitări tuturor celor implicați pentru organizarea evenimentului și a subliniat bucuria de a fi invitat și de a avea ocazia să vorbească despre scriitorul teleormănean Marin Preda.

Poeta Evelyne Maria Croitoru a citit poezii din creația proprie, fragmente de proză ale unor autori laureați cu premiul Nobel pentru literatură și a recomandat câteva titluri de reviste celor interesați să publice. Elevi ai Colegiului Național Al. I. Cuza Alexandria, prezenți în sală, au vorbit despre creațiile lor și despre perspectiva de a publica.

Șezătoarea literară a continuat cu prezentarea Power Point susținută de domnul Florică Olteanu concretizată în scrieri ale urmașilor lui Moromete, semnate sau anonime. Aceste texte, însoțite de imagini potrivite, sunt expuse la Sala de lectură. Domnia sa a vorbit despre întâlnirile literare organizate la Siliștea Gumești, a povestit amintiri despre Marin Preda trăite sau aflate de la localnici și a mărturisit că este un urmaș a lui Tudor Bălosu, cunoscutul personaj din romanul Moromeții.

În continuare au luat cuvântul câțiva din participanți la întâlnirile literare organizate de-a lungul timpului la Siliștea Gumești care au povestit cu emoție despre locuri devenite celebre datorită scriitorului Marin Preda.

Interpretul de muzică folk, Nicușor Lină, a încântat publicul, dar mai ales poeții prezenți, printr-un repertoriu ce a cuprins și versuri semnate de Evelyne Croitoru și George Băicoianu.