Martie… mărțișor…

Publicat: 11 martie 2024

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a întâmpinat sărbătoarea sosirii primăverii prin diferitele activități organizate în perioada 1-8 martie 2024.

Cu acest prilej, în deschiderea activității de luni, 4 martie, elevii clasei I B de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Alexandria au vizionat un material ilustrat despre legenda mărțișorului, simbolistica lui, dar și câteva obiceiuri și tradiții românești specifice acestei sărbători.

Entuziasmați, copiii au realizat cu multă iscusință și îndemânare mărțișoare și felicitări, sub îndrumarea doamnelor prof. Ana Maria Tunaru și Daniela Florea. Creațiile originale ale micuților au fost reunite într-o expoziție sub genericul Mărțișorul, simbolul primăverii.

Marți, 5 martie, elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Alexandria, coordonați de doamna prof. înv. primar Pălăguța Găină au promovat valorile tradiționale strămoșești prin participarea la reprezentația Șezătorii – obicei popular străvechi practicat în satele teleormănene. Atmosfera a fost una veselă, talentații elevi au cântat, au lucrat, au dansat, au spus poveşti, proverbe și zicători pentru a transmite mai departe tradiţia populară.

În aceeasi zi, Ansamblul Voiniceii de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Alexandria, însoțiți de doamna prof. Carmen Costache și îndrumați de doamna prof. coregraf Lili Berbecaru, au susținut un mic program artistic ce a cuprins dansuri populare tradiționale.

Miercuri, 6 martie, preșcolarii de la Grădinița cu P.P. Nr.10 Alexandria – Grupa Mare, coordonați de doamnele educatoare Ionela Iordan și Violeta Melinte au realizat felicitări pentru mămici în cadrul unui atelier de lucru. Felicitările vesele, colorate și frumos decorate au fost reunite în expoziția Felicitare pentru mama mea!

Joi, 7 martie, elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială I. Gh. Duca Țigănești, coordonați de prof. învățământ primar Aurelia Alexuc și prof. Alexandra Mirela Mielu și elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Vasile Racotă Ștorobăneasa, coordonați de prof. învățământ primar Claudia Vătui, au participat la o altă activitate dedicată începutului de primăvară.

Cu acestă ocazie, elevii au descoperit simbolurile mărțișorului din Legenda mărțișorului, material ilustrat susținut de coordonatorul activității, prof. învățământ primar Aurelia Alexuc.

Pornind de la istoria mărțișorului, copiii au aflat că data de 1 martie ne dăruia în anul 1837 cel mai îndrăgit și neprețuit mărțișor al literaturii române, povestitorul celor mai frumoase „Amintiri din copilărie” și „Împăratul poveștilor”, marele scriitor Ion Creangă. În acest sens, prof. învățământ primar Aurelia Alexuc a prezentat elevilor și un material power-point despre viața și opera lui Ion Creangă.

Activitatea a continuat cu vernisajul expoziției de tablouri Primăvara în natură, prilej de lansare a laturii artistice a doamnei prof. învățământ primar Claudia Vătui.

A urmat un atelier de creație în cadrul căruia elevii celor două clase au confecţionat cu multă dragoste felicitări, reunite în expoziția Martie… mărțișor.

 A fost o activitate frumoasă, la finalul căreia cei mici au recitat poezii şi au interpretat cântece dedicate începutului de primăvară și femeii.