In Memoriam Cezar Petrescu -132 de ani de la naștere
Cu prilejul împlinirii a 132 de ani de la naşterea scriitorului Cezar Petrescu, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman va fi organizată o expoziție de carte ce cuprinde volume aflate în fondul bibliotecii dintre care amintim: Întunecare, , Aurul negru, Calea Victoriei, Duminica orbului, Fram, ursul polar, Omul de zăpadă, Oraș patriarhal.
Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, satul Hodora, comuna Cotnari, județul Iași – d. 9 martie 1961, București) a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la „Adevărul”, „Dimineața”, „Bucovina”, „Țara nouă”, „Voința”, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale „Hiena” (1919-1924). Membru titular al Academiei Române din 1955. Este cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari din prima jumătate a secolului trecut. Alături de Lucian Blaga, Adrian Maniu și Gib Mihăescu întemeiază revista „Gândirea” în anul 1921. Este fondator al ziarelor „Cuvântul” (1924) și „Curentul” (1928); director al ziarului „România” și al revistei „România literară” în anul 1938 – suprimate în 1940. Se afirmă ca romancier cu romanul Întunecare (1927-1928).
În anul 1931 obține Premiul național pentru literatură, iar în anul 1952, Premiul de Stat pentru dramaturgie. În 1955 este ales membru titular al Academiei Române.
Opera lui Cezar Petrescu cuprinde circa 70 de volume publicate: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică.
A debutat cu proza Scrisori, în 1907 în paginile revistei „Sămănătorul” pe când era elev de liceu, iar editorial a debutat în 1922 cu Scrisorile unui răzeș, o antologie de proză. S-a afirmat însă cu romanele Întunecare, Comoara lui Dromichet, Aurul negru, Calea Victoriei, Duminica orbului.
Se remarcă prin faptul că și-a grupat majoritatea creațiilor literare în cicluri tematice. Un scriitor cu trăiri intense, cu o imaginație bogată, inspirat și în registrul real, și în cel fantastic, atent deopotrivă la universul inocent al copilăriei (în cărți precum Fram, ursul polar sau Neghiniță).
La împlinirea a 10 ani de la Marea Unire, scriitorul Cezar Petrescu publică o „carte comemorativă” Cartea Unirii 1918-1928 în care semnează alături de Nichifor Crainic, Emanoil Bucuţa, Emil Isac, Mihail Sadoveanu, evocări ale jertfelor aduse pentru îndeplinirea idealului național. Mai sunt incluse cuvântul Regelui Ferdinand către Misiunea Ardealului și cel al I.P.S.S. Miron Cristea la Adunarea de pe câmpul lui Horia, documente istorice, portrete ale oamenilor vremii și scene surprinse în timpul războiului de întregire națională.
Expoziția va rămâne deschisă publicului interesat în perioada 29 noiembrie – 31 decembrie 2024.
Evenimente Recente:
- Atelierul lui Moș Crăciun – decorațiuni
- Premierea concursului județean Copiii noștri talentați
- 1 Decembrie – Ziua Națională a României
- Recomandare la lectură
- In Memoriam Cezar Petrescu -132 de ani de la naștere
- Biblioteca Județeană Marin Preda prezentă la Conferința ANBPR
- Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman 5 – 7 noiembrie 2024
- Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor
- Recomandare la lectură
- Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere