Octavian Goga – 144 de ani de la naștere

Publicat: 1 aprilie 2025

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman marchează împlinirea a 144 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga printr-o expoziție de carte dedicată operei sale. Expoziția, organizată la Sala de lectură, în perioada 1-11 aprilie 2025 va oferi posibilitatea de a redescoperi creațiile literare ale acestui important exponent al literaturii române. Expoziția include volume de poezie, proză și articole publicistice semnate de Octavian Goga, precum și studii critice despre viața și activitatea sa.
Astăzi, 1 aprilie se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui Octavian Goga. Poet, publicist și om politic Octavian Goga a fost una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii și culturii românești, având o activitate complexă. Opera sa este profund marcată de patriotism, preocuparea pentru destinul național și evocarea satului românesc, fiind considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX.
Goga a fost un poet al suferinței și al aspirațiilor naționale, reflectând în versurile sale drama românilor transilvăneni aflați sub dominație austro-ungară. Volumul său de debut,
Poezii (1905), a fost primit cu entuziasm, marcându-se printr-un lirism profund și o sensibilitate aparte față de soarta țăranului român.
Pe lângă activitatea sa poetică, Goga a fost și un publicist activ, colaborând cu reviste importante ale vremii, precum
Luceafărul și România Mare. A susținut cauza națională prin articole și discursuri, fiind un fervent apărător al drepturilor românilor din Transilvania.
A tradus opere literare din limba maghiară, contribuind la promovarea unui dialog cultural între cele două națiuni. De asemenea, a sprijinit inițiative culturale și educative, implicându-se activ în viața literară românească.
După Marea Unire din 1918, Goga s-a implicat activ în politică, devenind prim-ministru al României în 1937-1938. Deși mandatul său a fost scurt și controversat, activitatea sa rămâne importantă pentru înțelegerea contextului social și politic al epocii.
Moștenirea sa literară este una de o mare valoare, fiind un poet al durerii și al speranței naționale, al suferinței sociale și al idealurilor românești. Prin opera sa, Octavian Goga rămâne un simbol al luptei pentru identitate și dreptate, un poet al neamului său.
Pe 7 mai 1938, Octavian Goga trece la cele veșnice, la doar 57 de ani.

Statistici Web


There was an Analytics API service error 400: Error calling GET https://www.googleapis.com/analytics/v3/management/accounts/72579701/webproperties/UA-72579701-1/profiles: (400) Universal Analytics is deprecated. Please migrate to GA4.Error - Account ID is blank
0
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics