Personalitatea lunii august 2023: Marin Preda

Publicat: 4 august 2023

Personalitatea lunii august în exponate

Marin Preda

În luna august, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman aduce în atenția publicului viața și opera scriitorului teleormănean Marin Preda, prin expoziția colecționarului Teodor Nicolae Săceanu.

Scriitorul român s-a născut pe 5 august 1922 la Siliștea-Gumești, județul Teleorman. Urmează școala primară din satul natal, continuă studiile la școala din Abrud, apoi la cea din Cristur-Odorhei. La terminarea studiilor devine corector la revista Timpul, în paginile căreia debutează cu schița Pârlitu.

Publică la diverse ziare și reviste schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp. Scriitorul frecventează cenaclul Sburătorul condus de criticul Eugen Lovinescu.

Marin Preda debutează editorial în anul 1948 cu volumul Întâlnirea din pământuri. Primul volum al romanului Moromeții este publicat în 1955, iar al doilea în 1967. Alte romane scrise de Marin Preda: Risipitorii, Intrusul, Marele singuratic, Viața ca o pradă, Delirul, Cel mai iubit dintre pământeni.

În colaborare cu Nicolae Gane, Marin Preda traduce romanul Ciuma de Albert Camus și Demonii de Fiodor Dostoievski. În anul 1956 i-a fost decernat premiul de stat pentru romanul Moromeții, iar în 1971 primește pentru romanul Marele singuratic premiul Uniunii Scriitorilor.

Marin Preda a fost corector la România Liberă și redactor la revista Viața Românească. În anul 1970 a fost numit director al editurii Cartea Românească, iar din 1968 a fost vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane în 1974 și deputat în Marea Adunare Națională în 1980.

Marin Preda se stinge din viată pe 16 mai 1980 la Mogoșoaia.

Exponatele din colecția Teodor Nicolae Săceanu constau în: materiale documentare, o medalie cu romancierul Marin Preda și o invitație la premierea piesei de teatru Tinerețea lui Moromete.