Poezia matematicii Matematica poeziei – Autor Manole Neagu

Publicat: 10 noiembrie 2023

Poezia matematicii

Matematica poeziei

Autor Manole Neagu

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 11, la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a avut loc un eveniment cultural deosebit prilejuit de lansarea volumului Poezia matematicii. Matematica poeziei, apărut la editura Aius din Craiova, 2023, autor Manole Neagu.

Managerul bibliotecii, Valentina Pașa a deschis activitatea. În cuvântul său a prezentat autorul, scriitorii invitați să vorbească despre carte și a mulțumit tuturor participanților pentru prezența în sală.

Domnul profesor Manuel Angelescu în cuvântul său, a precizat că autorul a ales să deschidă o cale de comunicare și a căutat afinități plauzibile cu literatura, în general, și cu poezia în special, dar și că matematica și literatura sunt două moduri complementare prin care oamenii privesc în afară și încearcă să se exprime. De asemenea, profesorul Manuel Angelescu a mărturisit că autorul convinge cititorii de frumusețea limbii române, prin argumente logice, și de frumusețea matematicii, prin argumente poetice.

În continuare, scriitoarea Lia Nenciu a menționat printre altele, că matematica și poezia sunt două arii ale preocupării umane, dintotdeauna, care dezvoltă personalitatea umană și o înfrumusețează și a apreciat că autorul a avut o abordare complexă, ca o teză de doctorat, în care cititorul face cunoștință cu ideea de poezie a matematicii și de matematică a poeziei, și consideră că cine învață matematică poate face orice.

Poeta Emilia Stroe a adăugat că volumul prezentat este un amplu eseu, cu trimiteri la filosofia culturii și a artei, cu note și referințe critice, constituindu-se într-un adevărat reper în privința relației matematică-poezie, care, deși gândită de mulți, nu a fost transpusă sub această formă.

Scriitoarea Virginia Vini Popescu a subliniat că volumul se aseamănă cu o antologie, structurată în 15 capitole, pe care le-a prezentat cu minuțiozitate, insistând asupra poeților atinși de fascinația matematicii”.

Emoționat de cuvintele frumoase care i-au fost adresate, autorul Manole Neagu a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au fost alături și celor care au citit cartea. Primul gând de mulțumire, l-a adresat în mod special, vechiului prieten și coleg, Manuel Angelescu, fostului coleg de facultate, Marcel Țena, profesoarei Emilia Stroe, dar și familiei și altor persoane dragi, pentru sprijinul moral acordat, mărturisind că o carte nu este niciodată opera unui singur om. În istoria ei ascunsă stau multe încercări, reveniri și reformulări, idei și păreri, oameni și surse de inspirație.

Însoțită de colegi și profesori ai Liceului Teoretic Al. Ghica din Alexandria și elevă a Școlii Populare de Arte, Alexia Manta a susținut un moment artistic în cadrul manifestării culturale.

La eveniment au participat scriitori teleormăneni, profesori, colegi și prieteni ai autorului, cărora acesta le-a oferit cartea prezentată cu autograf.