Poftiți la masa strămoșilor noștri!

Publicat: 15 noiembrie 2023

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a organizat luni, 13 noiembrie 2023, începând cu ora 11, un eveniment cultural deosebit prilejuit de lansarea volumului Poftiți la masa strămoșilor noștri! – Bucate româneşti şi poveşti despre români, lucrare editată sub egida Asociaţiei Regatul Sânzienelor, coordonatori Elena și Dumitru Parasca.

La manifestare au participat reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și județ, scriitori și publiciști locali și naționali, bibliotecari din bibliotecile publice din județ, profesori, elevi și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă.

Deschiderea și moderarea evenimentului cultural-artistic a fost făcută de Valentina Pașa, managerul bibliotecii. Apoi, a adresat cuvinte de salut și a vorbit despre istoria județului Teleorman, Gabriel Nădrag, directorul Cancelariei Instituției Prefectului Teleorman.

Coautorii și ambasadorii culturali ai Festivalului Național Regina Sânzienelor prezenți la eveniment au fost: Elena și Dumitru Parasca, fondatorii Asociaţiei Culturale Regatul Sânzienelor, Ioana Calotă-Philippide – ambasadoarea județului Teleorman, însoțită de șotul său, Alexandru Philippide – profesor universitar, Gabriela Popa – ambasadoarea județului Brăila, Daniela Matache – ambasadoare a județului Buzău la Festivalul Național Regina Sânzienelor, Clementina Tudor – managerul Centrului Cultural Ionel Perlea Ialomița și ambasadoare a județului Ialomița în Regatul Sânzienelor, precum și Virgil Andronescu, scriitor teleormănean.

Intervențiile acestora au fost emoționante și au cuprins referiri la povestea cărții, dragostea pentru tradiții și obiceiuri, precum și la rețetele tradiționale românești străvechi din carte. S-a vorbit, de asemenea, despre mari poeți și scriitori, dar și despre copilărie, toate acestea pentru a se păstra tradiția vie și a nu se pierde spiritul românesc.

Cu acest prilej, s-a vernisat expoziția de costume populare din colecția Lidia Vișan, coordonatoarea grupului Domnițe cu altițe, prin care a fost adus în atenția celor prezenți portul tradițional teleormănean.

Programul evenimentului a cuprins un spectacol de muzică și dansuri populare, susținut de elevele Ilinca Rusu și Sabrina Stoica, coordonate de profesor Daniela Matache din Buzău, precum și un moment folcloric susținut de interpreta teleormăneancă Anuța Arghiroi.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată lansării volumului În zodia Dunării, autor Virgil Andronescu, volum prezentat de scriitorii Domnița Neaga și Cristian Gabriel Moraru, dar și de către jurnalista Gabriela Popa.

În semn de recunoștință pentru colaborare și promovare a tradiției populare, managerul bibliotecii județene a acordat diplome de merit invitațiilor speciali prezenți la eveniment.