Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman 5 – 7 noiembrie 2024
Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman
5 – 7 noiembrie 2024
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a organizat în perioada 5-7 noiembrie, proiectul cultural „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman, ediția 2024.
Parteneri la acest eveniment au fost: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Centrul EUROPE DIRECT Teleorman, serviciu local care funcționează în cadrul Bibliotecii Municipale Gala Galaction, structură a Serviciului pentru Cultură, Educație, Creație și Sport din municipiul Roșiori de Vede, Biblioteca orășenească Miron Radu Paraschivescu Zimnicea și Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria.
Participanții implicați în desfășurarea manifestărilor au fost: reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din țară și din județ, scriitori și publiciști locali și naționali, colecționari, bibliotecari din bibliotecile publice și școlare din județ, cadre didactice, elevi, precum și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă.
Manifestările prilejuite de „Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda” Teleorman au avut loc la Sala de lectură a instituției și au avut rolul de a marca cel mai important eveniment cultural al anului.
Marți, 5 noiembrie
Deschiderea evenimentului a fost făcută de managerul Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman – Valentina Pașa.
Au adresat cuvinte de salut:
-
Directorul executiv al Direcției Management și Administrație Publică din cadrul Consiliului Județean Teleorman – Liliana Magheru
-
Viceprimarul municipiului Alexandria – Augustin Ioan
-
Inspectorul școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman – Răzvan Delcea Vasile
Programul manifestărilor din prima zi a debutat sub genericul Eminescu – 135 de ani de posteritate, cu lansarea volumului Eminescu – eternul prezent, eseuri, autor Ana Dobre. Volumul a fost prezentat de Evelyne Maria Croitoru – poetă și critic literar.
A urmat prezentarea volumului Eminescu. Reflectări în imaginarul actualității, cronici literare, aparținând autorului Stan V. Cristea, lucrare prezentată de Nicoleta Milea – poetă și critic literar.
Programul a continuat cu vernisajul expoziției Eminesciana – realizată de graficianul Mihai Cătrună și prezentată de tatăl acestuia, Alexandru Cătrună.
A urmat un moment de muzical susținut de elevi de la Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, sub îndrumarea doamnei profesoare Ioana Budică.
Manifestările au continuat cu lansarea cărții pentru copii, Hainele bradului, autor Evelyne Maria Croitoru. Cartea a fost prezentată de Ana Dobre – eseist și critic literar.
O altă lansare de carte a reprezentat-o volumul Dora. Dincolo de surâs, autor Elena Armenescu. Au vorbit despre aceasta: Ana Dobre – eseist și critic literar, Evelyne Maria Croitoru – poetă și critic literar și Mona Vâlceanu – poetă și critic literar.
Programul manifestărilor din prima zi s-a încheiat cu vernisajul expoziției de carte Mihail Sadoveanu – 144 de ani de la naștere.
Miercuri, 6 noiembrie
Programul celei de-a doua zi a fost deschis cu prezentarea Mihail Sadoveanu pe marile ecrane. Ecranizări după opera sadoveniană, susținută de Bogdan Cotruță – bibliotecar la Biblioteca orășenească Miron Radu Paraschivescu din Zimnicea.
A fost expusă tema voluntariatului prin prezentarea Implică-te, Schimbă, Inspiră! – Fii voluntar pentru un viitor mai bun!, susținută de Marinela Rușanu – manager EUROPE DIRECT Teleorman și Aurelia Bărbuț – consilier comunicare EUROPE DIRECT Teleorman.
Programul a continuat cu finala județeană a Concursului de lectură pentru copii și adolescenți Bătălia cărților. Aceasta a cuprins:
-
dezbaterea Convinge-mă să citesc! în cadrul căreia participanții au susţinut, așa cum au știut mai bine, cartea preferată;
-
întrebări pe marginea cărţilor citite;
-
jurizarea şi festivitatea de premiere.
Au făcut parte din juriu: doamna inspector de limba și literatura română – Elena Daniela Costică și doamnele profesoare Mariana Pavel, Mănica Sanda, Dincă Sonia și Gheorghe-Mitrea Ligia Nicoleta.
Au fost 11 finaliști la categoria Copii și 9 finaliști la categoria Adolescenți. Juriul a evaluat și a decis ca participantul care a prezentat cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi a răspuns cel mai bine la întrebări să devină Cititorul anului, la categoria Copii, respectiv Văcaru Mihai-Adrian (elev la Școala gimnazială Nr.1 Dobrotești), iar la categoria Adolescenți, Păun Maria-Teodora (elevă a Colegiului Național Pedagogic Mircea Scarlat Alexandria).
Cartea care a obţinut cel mai mare punctaj din partea cititorilor și a fost declarată Cartea anului, la categoria Copii, a fost Balena dispărută de Hannah Gold, iar la categoria Adolescenți, Cât timp înfloresc lămâii de Zoulfa Katouh.
S-au acordat premii și pentru cea mai bună Fișă de lectură, la categoria Copii – elevului Niculescu Cristian-Alexandru (Școala gimnazială Mihai Eminescu Roșiori de Vede), iar la categoria Adolescenți – elevei Macacin Alexandra-Mihaela (Colegiul Anastasescu Roșiori de Vede).
A urmat lansarea cărții Pactul însângerat: agonia, extazul și pandora, autor Mihail Ioanin, prezentată de poeta Ramona Beiu și Adrian Tănase.
Programul manifestărilor celei de-a doua zi s-a încheiat cu vernisajul expoziției de grafică (portrete în creion) Benzi desenate – realizate și prezentate de Mihail Ioanin.
Joi, 7 noiembrie
Ultima zi a manifestărilor a debutat cu prezentarea revistei Teleormanul cultural de către redactorul șef – Cristian Gabriel Moraru.
A urmat vernisajul expoziției Mari personalități din istoria lumii, prezentată de Nicoleta Alexe, bibliotecar la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman.
Programul s-a încheiat cu lansarea de carte Labirintul politic, autor George Băicoianu. Au vorbit despre aceasta: Marian Nencescu – scriitor și critic literar, Felicia Aliu – scriitoare și Cristian Gabriel Moraru – prozator și publicist.
Evenimente Recente:
- Atelierul lui Moș Crăciun – decorațiuni
- Premierea concursului județean Copiii noștri talentați
- 1 Decembrie – Ziua Națională a României
- Recomandare la lectură
- In Memoriam Cezar Petrescu -132 de ani de la naștere
- Biblioteca Județeană Marin Preda prezentă la Conferința ANBPR
- Zilele Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman 5 – 7 noiembrie 2024
- Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor
- Recomandare la lectură
- Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere