Ziua Imnului Național

Publicat: 27 iulie 2023

Ziua Imnului Național

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman marchează vineri, 28 iulie 2023, ora 12, la Sala de lectură, Ziua Imnului Național, simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

La 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri entuziaşti intonau poemul patriotic Un răsunet al lui Andrei Mureşanu, transformându-l în Deşteaptă-te, române! – imnul Revoluţiei Paşoptiste.

În anul 1862 a fost organizat un concurs public pentru desemnarea imnului, iar cel care a câştigat concursul a fost compozitorul Eduard Hübsch, cu piesa Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor.

Aproape 20 de ani mai târziu, poetul Vasile Alecsandri a scris Imnul Regal Român, care avea să devină imnul de stat al României. Acesta a fost intonat pentru prima dată în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I de Hohenzollern.

Acordurile lui au fost auzite în ţara noastră până în anul 1947.

La 4 ianuarie 1948 a fost introdus imnul Zdrobite cătuşe în urmă rămân pe versurile lui Aurel Baranga, melodia aparținând lui Matei Socor.

Te slăvim Românie – a fost imnul național al Republicii Populare Române în 1953. Versurile au fost scrise de Eugen Frunză și Dan Deșliu, iar muzica a fost compusă de Matei Socor.

În anul 1975 imnul național al României a fost din nou schimbat cu melodia Pe-al nostru steag e scris Unire, pe muzica lui Ciprian Porumbescu.

Din anul 1977 până în anul 1989, imnul național a fost frumoasa poezie Trei culori, inspirat din versurile unui cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu.

După Revoluția din decembrie 1989, Deșteaptă-te române! a fost ales Imn Național al României. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic Un răsunet de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Imnul Naţional este parte a expresiei noastre naţionale, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale.

Cu acest prilej Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, organizează expoziția tematică Deșteaptă-te române!, ce cuprinde partituri și medalii din colecția lui Teodor Nicolae Săceanu.

Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 4 august 2023.