Ziua Internațională a Copilului

Publicat: 30 mai 2023

Ziua Internațională a Copilului

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman sărbătorește miercuri, 31 mai, începând cu ora 10, la Sala de lectură, Ziua Copilului.

Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a a avut ideea de a avea o zi internaţională a copilului, iar Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a acceptat-o și a adoptat-o în anul 1954.

În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita Ziua Copilului.

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferinţa de la Geneva.

De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internaţională a Copilului, mai ales în ţările comuniste.

Nu peste tot în lume, Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie, pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Ziua Internaţională a Copilului are la bază şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Cu acest prilej, elevi de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Alexandria, coordonați de doamnele: prof. Paula Achim, prof. Jeni Rănacu și prof. coregraf Elena Enache, vor susține un program artistic intitulat Curcubeul copilăriei și vor surprinde bucuria de a fi copil în desene.

Vor fi vernisate expozițiile:

  • Copilărie fericită – expoziție de desene realizate de preșcolari de la Gradinița cu P.P. nr 6, coordonați de doamnele educatoare Alina Boangher, Marilena Mantia și Nicoleta Georgescu

  • Imn copilăriei – expoziție de carte din patrimoniul bibliotecii

Sunt invitați să sărbătorească la bibliotecă atât copii, cât și adulți, copilăria fiind pentru toți un moment de neuitat.

La mulți ani, tuturor copiilor!