Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti

Publicat: 27 septembrie 2023

Ziua Internaţională a Dreptului de a Şti

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman marchează joi, 28 septembrie 2023, ora 10, la Sala de lectură, Ziua Internațională a Dreptului de a Şti.

Începând cu anul 2002, pe 28 septembrie se sărbătoreşte Ziua internaţională a dreptului de a şti, zi stabilită cu ocazia întâlnirii, la Sofia, a principalelor organizaţii neguvernamentale preocupate de accesul la informaţiile publice, reunite în cadrul Freedom of Information Advocates Network.

În ultimii ani, peste 50 de state din întreaga lume au adoptat reglementări privind accesul propriilor cetăţeni la informaţie, marcând în acest fel instituţionalizarea transparenţei prin obligaţia guvernanţilor de a da socoteală plătitorilor de taxe şi impozite.

România a adoptat Legea accesului la informaţiile de interes public în anul 2001 şi a publicat anual rapoarte privind modul de implementare a acesteia şi de respectare a dreptului de acces la informaţiile de interes public, prevăzut în art. 31 din Constituţia României.

Cu acest prilej, elevi de la Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza, coordonați de prof. Simona Stoenescu și prof. Daniela Popescu vor desfășura o serie de activități, iar elevi de la Liceul Teoretic Constantin Noica, coordonați de prof. Iuliana Dragomir vor participa la o sesiune de informare și conștientizare asupra dreptului de acces la informațiile cu caracter public, susținută de bibliotecar Nicoleta Alexe.