1 iunie – Ziua Copilului

Publicat: 30 mai 2022

Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman marchează Ziua Copilului prin două expoziții ce vor rămâne deschise publicului până la data de 3 iunie 2022.

Ziua Copilului, numită şi Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă și se sărbătorește în România la 1 iunie.

Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului.

Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva;

Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a  a avut ideea de a avea o zi internaţională,  iar Adunarea Generală a Naţiunilor  Unite a acceptat-o și a adoptat-o  în anul 1954.

În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita Ziua Copilului.

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferinţa de la Geneva.

De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internaţională a Copilului, mai ales în ţările comuniste.

Nu peste tot în lume Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie, pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Ziua Internaţională a Copilului are la bază şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca măcăr o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre.

Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală, astfel, Ziua copilului este zi nelucrătoare, având în vedere faptul că inițiatorii proiectului au susținut că timpul petrecut de părinți alături de copii reprezintă cea mai eficientă și simplă metodă de a forma și consolida o relație sănătoasă copil-părinte.

Cu acest prilej biblioteca a pregătit o expoziție de carte intitulată A fi copil prin care propune titluri ce aduc în prim plan drepturile copiilor, cărți de psihologie pentru o mai bună relație părinte-copil, dar și noutăți editoriale care vor încânta micii cititori.

Copiii – prietenii pământului este genericul unei expoziții organizată la bibliotecă de elevi de la Palatul Copiilor Alexandria sub îndrumarea doamnei profesor Adriana Lale.

Copilăria este inimă tuturor vârstelor, spunea Lucian Blaga.

La mulți ani, tuturor copiilor!