25 de ani de la înființarea Secției Numismatice Alexandria, 150 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Publicat: 15 mai 2023

   Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman în parteneriat cu Secția Numismatică Alexandria, a organizat joi, 11 mai 2023, începând cu ora 10, o serie de evenimente prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a 25 de ani de la înființarea Secției Numismatice Alexandria.

După un cuvânt de bun venit din partea gazdelor, activitatea a fost deschisă de Prefericitul Părinte Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, care în discursul domniei sale a schițat istoria Secției Numismațice Alexandria, în calitate de Președinte al acesteia, și a trecut în revistă diversele activități organizate în cei 25 de ani de existență.

Vicepreședintele Societății Numismatice Române și Președinte al Secției Numismatice Brașov, domnul Ștefan Samoilă a vorbit despre strânsa colaborare cu colecționarii teleormăneni, a exprimat felicitări tuturor celor implicați pentru activitatea Secției Numismatice Alexandria și a înmânat Diplomă de onoare pentru rezultatele colective, dar și Diplomă aniversară pentru frumoasa vârstă ce urmează a fi împlinită în curând de Prefericitul Părinte Galaction.

Clubului Numismatic Mihai Eminescu al Cercului Militar Național, reprezentat de domnul președinte Ștefan Dina, a conferit Preafericitului Părinte Galaction Premiul Clasici în viață, acordat cu sprijinul domnului Doru Parfenie care l-a și înmânat împreună cu o Diplomă aniversară.

Președintele Asociației de Insigne din România și Președinte al Secției Numismatice Petroșani, domnul Tiberiu Kelemen, alături de felicitări, a înmânat Preafericitului Părinte Galaction o insignă cu Crucea Caraiman, un simbol ce amintește de Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, denumită oficial Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, cu mențiunea că activitatea la nivel național a Părintelui îl clasifică un erou al neamului.

Președintele Secției Numismatice Bacău, domnul profesor Vilică Munteanu, a felicitat Secția Alexandria pentru bogata activitate și a acordat Preafericitului Părinte Galaction o Diplomă aniversară.

Despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza a vorbit domnul Cristache Gheorghe – colonel în rezervă și doctor în istorie. Domnia sa a răspuns întrebărilor participanților și a recomandat pentru completarea informațiilor prezentate, cărțile sale, publicate în calitate de autor sau coautor.

A fost vernisată o expoziție de obiecte (steaguri, medalii, plachete, cărți, etc.) din colecția domnului Teodor Nicolae Săceanu.

Biblioteca s-a îmbogățit prin donațiile participanților la eveniment cu titlurile: Personalități ale Cecului Militar Național, autor Petre Otu; Cuza Vodă Făuritor al Statului Național Român Modern, autor Gheorghe Cristache, Voievozi, Domnitori, Principi, Regi, Președinți și alți Șefi de stat din spațiul românesc, autori: Gheorghe Cristache și Florian Tucă, precum și La pas prin Piatra – Neamț, autor Sergiu Marian Găbureac.