9 MAI – zi cu triplă semnificaţie

Publicat: 8 mai 2023

9 MAI – triplă semnificaţie:

Ziua Europei, a Independenţei României și

sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Marți, 9 mai 2023, începând cu ora 9.30, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman organizează o serie de activități dedicate zilei de 9 mai.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman va organiza următoarele activități:

  • 9 Mai – Ziua Europei

Comunicări despre importanța zilei de 9 Mai susținute de elevi de la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu Alexandria, coordonați de doamnele profesoare: Teodora Smîrcea, Mirela Ilicea, Roxana Flămânzeanu, Gina Curea;

  • Să descoperim Uniunea Europeană împreună!

Materiale documentare prezentate de elevi de la Școala Gimnazială I. Gh. Duca Țigănești, coordonați de doamna profesoară Aurelia Alexuc și Mariana Gheorghiceanu, bibliotecar școlar;

  • Prin Uniunea Europeană – concurs organizat de bibliotecari de la Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman;
  • 9 Mai – Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei – vernisaj expoziție de carte.
  •