Anunt de eveniment „Multiplă lansare de carte”

Publicat: 12 iulie 2021

Joi, 15 iulie 2021, începând cu ora 10, Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman organizează o multiplă lansare de carte, toate volumele fiind semnate de publicistul Paul Șchiopu.

Colecția de peste 40 de cărți apărute sub semnătura economistului Paul Șchiopu este îmbogățită cu următoarele titluri: ,,Scurte monografii ale unor localități din fostul raion Roșiorii de Vede regiunea București – restituiri”; ,,Scurte monografii ale unor sate din fostul raion Turnu Măgurele regiunea București- restituiri” ; ,,Scurte monografii ale unor localități din fostul raion Alexandria regiunea București – restituiri” și ,,De la mine, de la lume…adunate” – ediție revăzută și adăugită.

Alături de scriitori și publiciști teleormăneni, oameni de cultură, bibliotecari și utilizatori ai serviciilor de bibliotecă, autorul va prezenta aceste volume. Moderatorul activității este doamna Geanina Burcea – bibliotecar la Biblioteca Județeană.

Paul Șchiopu s-a născut la 11 august 1948 în satul Ulmeni comuna Bogdana județul Teleorman.

Urmează clasele I – VII la Școala generală din satul Ulmeni. În perioada septembrie 1962 – iunie 1966 a urmat cursurile Școlii de contabilitate agricolă din Turnu Măgurele. După un scurt stagiu de contabilitate la Cooperativa Agricolă de Producție Ulmeni și Centrul de Legume Fructe Alexandria, a fost încorporat, timp de un an și patru luni, la o unitate de grăniceri din Constanța.

Până în 1972 a fost atras de activitățile culturale și sportive, fiind inițiator al acestora, în satul natal cât și în timpul stagiului militar. Tot în acest timp încearcă să scrie texte umoristice, schițe  lirice, monoloage și începe unele piese de teatru. Nimic nu a publicat dintre acestea.

Din luna mai 1972 este angajat inspector contabil la Direcția Agricolă Teleorman, fiind cel mai tânar din țară.

După 1972 publică în Revista de contabilitate, apariție națională, o serie de articole/studii/monografii contabile prin care a contribuit la clarificarea și înțelegerea unor fenomene economice specifice Cooperativelor Agricole de Producție.

În perioada 1979-1984 a parcurs, la fără frecvență, cursurile Academiei de Studii Economice București – Facultatea de contabilitate și economie agrară.

După terminarea facultății și un stagiu de doi ani la Banca Agricolă – Sucursala Teleorman, este numit contabil șef la Întreprinderea de Industrializarea Cărnii Teleorman, unde activează până în primăvara anului 1990, după care revine la Banca Agricolă, pentru puțin timp.  În acest timp începe să scrie articole pentru presa locală și centrală.

În anul 1996 elaborează prima monografie din lungul șir al celor dedicate cercetării economiei județului Teleorman și anume  “Industrializarea cărnii în județul Teleorman”. Acest gen de lucrări avea să-l acapareze definitiv, lăsând culturii teleormănene 11 lucrări/monografii dedicate acestei teme din totalul celor aproape 40 de lucrări elaborate până în prezent.

În iulie 1989, în urma unor examene, devine expert contabil, membru al Corpului experților contabili și contabililor autorizați din Romania. Conduce evidențe contabile și execută expertize contabile, fără a renunța însă la publicistică.

În septembrie 2006, de “Ziua contabilului român”, a inaugurat și prezentat expoziția personală “De la ABAC la…LAPTOP”, pe fondul căreia s-a înființat în București “Muzeul național al contabilității”

Începând din 2007 se dedică și cauzei cooperației agricole, elaborând până în prezent 10 lucrări teoretice specifice.

Este fondatorul ziarului “Cooperatorul agricol”. Este invitat în Japonia unde vizitează unele cooperative agricole. La înapoiere înființează cooperative agricole în județ.

În luna mai 2012 a inaugurat și prezentat expoziția personala “Anul internațional al cooperației”, urmata de un simpozion amplu la care au participat  personalități de seama ale cooperației românești.

În perioada 2013-2018 susține o serie de emisiuni agrare la postul tv. local MEDIA SUD.