Anunt Eveniment „Poezia războiului sau războiul în poezie”

Publicat: 4 mai 2018

În acest an al Centenarului Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri, data de 7 mai este o zi în care  se cuvine să ne amintim de Octavian Goga – poet al Marii Uniri, publicist, om politic, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și membru al Academiei Române din anul 1920. La data menționată se împlinesc 80 de ani de la trecerea lui Octavian Goga în neființă. Intrarea României în Primul Război Mondial (1916) l-a determinat pe poetul ardelean, poetul ”pătimirii noastre”, să se înroleze, în 1917, ca simplu soldat pe frontul din Dobrogea. A editat, în refugiul de la Iași, împreună cu mai mulți scriitori, precum Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță, Lucian Blaga, ziarul ”România” (1917-1918). I s-au încredințat o serie de misiuni diplomatice la Paris și Londra, lucrând în cadrele Consiliului Național Român, în vederea determinării marilor puteri de a recunoaște desăvârșirea unității statale românești. ‘‘S-a ars pe sine prin flacăra nestinsă ce ardea în el” (Nicolae Iorga).

Octavian Goga și George Topîrceanu sunt cei mai cunoscuți poeți care au participat activ pe front, dar războiul din 1914-1918 a inspirat un număr impresionant de poezii. Din punct de vedere cantitativ, s-a scris mult mai mult despre cel de-al Doilea Război Mondial, excepție făcând poezia.

În semn de Omagiu  adus poeților Marii Uniri, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează luni, 7 mai 2018, ora 10, Simpozionul Județean Poezia războiului sau războiul în poezie.

Vor fi susținute următoarele comunicări:

  • Octavian Goga: Mesianism și proiecție istorică

Prezintă: scriitorul și criticul literar Ana Dobre, Colegiul Național Al. D. Ghica Alexandria

  • Lacrimile și sufletul țării: metafore existențiale în poezia de război a

 teleormăneanului Mihail Rădoi

Prezintă: prof.Emilia Stroe

  • George Topîrceanu – participant la Primul Război Mondial

Prezintă: prof. Marian Bibina , Liceul Teoretic Zimnicea

  • Poezia – armă și scut

Prezintă: poeta Daniela Harabagiu

Fiind o zi dedicată poeziei, nu se poate da uitării ziua de 9 mai 2018 care marchează CENTENARUL George Coșbuc – poet, critic literar și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916. Creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române. Coșbuc a dat o versiune completă operei lui Dante, Divina comedie, a tradus foarte mult din lirica străină, a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română.

Simpozionul județean va continua cu următoarele comunicări:

  • George Coșbuc la ceas aniversar

Prezintă: bibliotecar Daniela Delcescu, Colegiul Național Anastasescu Roșiorii de Vede

  • Evocarea războiului în poezia lui George Coșbuc

Prezintă: prof. Daniela Cismaru, Colegiul Național Anastasescu Roșiorii de Vede

Moderatorul activității este bibliotecara Geanina Burcea.

Statistici Web


There was an Analytics API service error 400: Error calling GET https://www.googleapis.com/analytics/v3/management/accounts/72579701/webproperties/UA-72579701-1/profiles: (400) web property: UA-72579701-1 not found.Error - Account ID is blank
0
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics