Anunt Eveniment „Ziua Națională a României”

Publicat: 24 noiembrie 2017

Biblioteca Județeană “Marin Preda” va organiza miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 10, la Sala de lectură, o serie de acțiuni culturale cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ziua de 1 decembrie are o poveste veche, de aproape 100 de ani și a însemnat  foarte mult pentru România Mare de după 1918. Este data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia vota unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional.

Ziua Națională a României a fost  ziua de 10 mai între anii 1866-1947, apoi, ziua de 23 august între 1948-1989 iar prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Cu acest prilej vor fi vernisate următoarele expoziții tematice:

  • Unirea românilor – expoziție de carte din patrimoniul bibliotecii
  • Cinstim țara – expoziție de desene cu simboluri realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Alexandria, profesor coordonator Cristina Mihaela Purcărea
  • Straie de sărbătoare – expoziție de costume populare. Coordonatori: Ana Maria Grigore – director, Liliana Rece – director adjunct  și   Aurora Negrilă – bibliotecar (Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie” Turnu Măgurele)..

           Programul continuă cu comunicarea 99 de ani de la Marea Unire susținută de domnul profesor Florin Ștefan de la Școala Gimnazială Nr. 5 Alexandria.

Elevi ai  Școlii Gimnaziale Vitănești, coordonați de doamnele profesoare Florentina Veneticu și Aura Gongone vor prezenta programul artistic intitulat  Să întindem hora mare!

Sub genericul La zi de sărbătoare, manifestarea se va încheia în pași de dans contemporan. Activitatea va fi susținută de elevi ai Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Alexandria, coordonați de prof.  Luminița Erimia .