Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere
Eugen Lovinescu (n. 31 octombrie 1881, Fălticeni, Suceava, România – d. 16 iulie 1943, București, România) a fost cel mai de seamă critic literar după Titu Maiorescu, dar și teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român. Este tatăl criticului Monica Lovinescu și unchiul prozatorului Anton Holban, al dramaturgului Horia Lovinescu și al criticului literar Vasile Lovinescu.
Debutează publicistic în anul 1903 în suplimentul literar al Adevărului, iar în anul 1904 își începe colaborarea la Epoca, scriind despre Mihail Sadoveanu. A continuat în 1905 cu articole despre scriitori sămănătoriști și poporaniști (Octavian Goga, Șt.O.Iosif, Alexandru Brătescu-Voinești, Popovici-Bănățeanu, I.Gorun, Sandu-Aldea, Ion Agârbiceanu, Emil Gârleanu), toate acestea constituind subiectele reunite în cele două volume de debut Pași pe nisip…, apărute în 1906. „
Lovinescu stabilește o nouă doctrină, pe care a numit-o „modernism”, care va fi expusă în prima, şi cea mai controversată, lucrare a sa de sinteză, Istoria civilizaţiei române moderne (I-III, 1924-1925), iar în următoarea sa sinteză, Istoria literaturii române contemporane (I-VI, 1926-1929), a formulat teoria – „Mutaţia valorilor estetice” (în vol. VI).
Eugen Lovinescu a colaborat de-a lungul timpului la numeroase reviste literare și este autorul a peste 60 de volume de critică, istoriografie literară, proză, traduceri, ceea ce îl recomanda pentru un loc în Academia Română. Eugen Lovinescu va deveni membru titular al Academiei Române, abia post-mortem, în 10 septembrie 1991.
În domeniul istoriei literare, Lovinescu a conceput o serie de lucrări de mare valoare, cele mai importante fiind: Titu Maiorescu, Petre Carp, Titu Maiorescu şi posteritatea lui critică, Titu Maiorescu şi contemporanii lui, precum şi „Antologia ideologiei junimiste”. A scris, de asemenea, şi două romane despre Mihai Eminescu (Mite și Bălăuca), nuvele, scenete, fantezii, romane reluate sub diferite titluri, teatru (drama în trei acte De peste prag), dar și traduceri din operele lui Homer, Tacit, Vergiliu. Eugen Lovinescu a murit la 16 iulie 1943, la Bucureşti.
Cu prilejul împlinirii a 143 de ani de la naşterea criticului și istoricului literar Eugen Lovinescu, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene Marin Preda Teleorman, va fi organizată o expoziție de carte ce cuprinde opera lui Eugen Lovinescu, volume aflate în fondul bibliotecii. Expoziția va rămâne deschisă publicului în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2024.
Evenimente Recente:
- Recomandare la lectură
- Eugen Lovinescu – 143 de ani de la naștere
- Dublă lansare de carte „101 găgiulisme” și „Turgor Absent” – Autor Valeriu Ion Găgiulescu
- BIBLIOTECA ALTFEL
- Clubul de carte – Ora de lectură
- BIBLIOTECA ALTFEL
- DAI O ȘANSĂ prin lectură
- Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial
- Bleu Ciel – expozitie de pictopoezie și pictură
- Cei Trei C – Creator, Carte, Cititor