Foarfeca bunicului

Publicat: 29 septembrie 2020

Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman găzduiește,  în holul de la parter, începând cu data de 1 octombrie 2020, o inedită expoziție de foarfece de vie,  intitulată  Foarfeca bunicului. Piesele expuse, peste 230 la număr, fac parte din colectia cunoscutului medic veterinar din Alexandria, Alexandru Mitroi.

Dl. Mitroi a îndragit aceste obiecte, nelipsite din casele gospodarilor, dupa ce în urmă cu apoximativ 5 ani a cumpărat, cu numai câțiva lei, o foarfeca de vie ruginită de la un bătrân din târgul săptamanal de la Smârdioasa.  A recondiționat-o și i-a redat utilitatea. Această primă foarfecă a devenit regina colecției, în jurul căreia s-au adunat de-a lungul anilor peste 300 de piese, foarfece de vie, de gradinărit și pomicultură,  iar colectionarul ne-a mărturisit că nu are de gând sa se oprescă aici.

Cea mai veche foarfecă de vie din colecție are peste 150 de ani și este confecționată  manual de un meșter fierar. Colectionarul a numit-o  sirena deoarece este decorată cu inserții asemănatoare solzilor unei sirene. Și asfel fiecare în parte are povestea ei, poveste din care se poate desluși chiar și viața celui care a folosit, de-a lungul anilor, unealta.

Alexandru Mitroi povestește cu pasiune despre fiecare foarfecă din colecție iar mesajul sau  pentru vizitatori este acela de a privi dincolo de acest obiect banal, expozitia fiind despre oameni și despre povestile lor de viata,

Foarfeca bunicului va ramâne deschisă publicului până pe data de 15 noiembrie 2020.

Statistici Web


14
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics