Olimpiada de benzi desenate

Publicat: 3 august 2020

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție aparținând Consiliului Județean Teleorman, lansează un nou concurs, un PROIECT NAȚIONAL, destinat copiilor și tinerilor din județ (clasa I – XII-a) în colaborare cu organizatorii Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor prolific de bandă desenată și romane grafice și Mădălina Deaconu.

TITLUL PROIECTULUI: OLIMPIADA DE BENZI DESENATE.

Ideea și titlul proiectului este un demers original și aparține autorului de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.

TEMA PROIECTULUI pentru anul 2020: “Povestea inelelor olimpice” (ținând cont că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic).

Proiectul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

PARTENERI: ACADEMIA OLIMPICĂ ROMÂNĂ – filiala Caras Severin, RADIO ROMÂNIA CULTURAL, UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, ASOCIATTIA NATIONALĂ A BIBLIOTECILOR PUBLICE DIN ROMÂNIA.

(se vor alătura și alți parteneri media odată cu lansarea oficială care va avea loc la cea de-a 12-a editie a Festivalului de Film și Istorii Râșnov, iulie 2020)

SCOP: Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceu.

CONCURSUL:

Tema acestei ediții: “Povestea inelelor olimpice”.

Regulament de desfășurare:

 1. Condiții de participare: concursul este destinat doar școlarilor și elevilor (clasele I – XII).
 2. Specificații tehnice: metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri.
 3. Dimensiunea lucrării: format A4 pentru clasele I – VI și format A3 pentru clasele VII – XII.
 4. OBLIGATORIU: În partea de sus a lucrării trebuie trecut tiltul poveștii și numele autorului (elevului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, școala și orașul / comuna.
 5. Participanții vor concura în următoarele grupe:
 • Grupa A: clasele I – II
 • Grupa B: clasele III – IV
 • Grupa C: clasele V – VI
 • Grupa D: clasele VII – VIII
 • Grupa E: clasele IX – X
 • Grupa F: clasele XI – XII
 1. Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată, va fi eliminată din concurs.
 2. Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină. Fiecare concurent poate participa cu o singură lucrare.
 3. Lucrările de bandă desenată vor fi trimise doar via email, scanate la rezoluția 300 dpi, până la data de 1 octombrie 2020, ora 12:00.
 4. Prin completarea formularului de înscriere, participantul (dacă are peste 18 ani), părintele sau tutorele legal (pentru cei sub 18 ani) declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.
 5. Organizatorii concursului nu își asuma nici o responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.
 6. De asemenea, prin încrierea în concurs, școlarul / elevul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de benzi desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.

Subiectele concursului:

Lucrările trebuie să abordeze:

 • spiritul olimpic;
 • una dintre valorile olimpismului: excelența, spiritul de echipă, prietenia, fair play-ul, toleranța, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp și minte.

Evaluarea lucrărilor:

Un juriu format din specialiști (membrii COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori) vor avea în vedere următoarele:

 • respectarea specificațiilor tehnice
 • originalitatea lucrărilor
 • acuratețea stilului

Se vor acorda premii (medalii, diplome, produse) pentru fiecare grupă de participare: un loc I; un loc II; un loc III. În total vor fi 18 căștigători.

Toți participanții vor primi diplome de participare via e-mail.
Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta Bibliotecii Județene „Marin Preda” Teleorman și în alte instituții de cultură din țară.

Deasemenea, ne propunem ca cele mai bune lucrări de benzi desenate participante la concursul OLIMPIADA DE BENZI DESENATE Ediția I, 2020, să fie incluse într-un catalog A4 color, serie limitată.

Posibile activităti la gala de pemiere:

 • EXPOZIȚIE
 • TOMBOLĂ
 • JOCURI

Data și locul galei de premiere se va anunța la o dată ulterioară (sau se va face online).

Mai multe informații le puteți afla de la Livia Badea, bibliotecar, responsabil proiect, la sediul instituției, Secția de Împrumut pentru copii sau la telefon 0247310706, int 107