Simpozion Internațional Bienal “Momente din istoria lecturii publice”

Publicat: 3 octombrie 2016

În perioada 26-29 septembrie 2016, Biblioteca Județeană  “Marin Preda”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, a fost prezentă la cea de-a VI-a ediție a Simpozionului  Internațional Bienal  ce s-a desfășurat sub genericul  “Momente din istoria lecturii publice”, la Arad.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc în Sala „Ferdinand” a Palatului  Administrativ Arad, moderator fiind  domnul  Florin Didilescu, manager al  Bibliotecii Județene „Alexandru D.  Xenopol”  Arad. Evenimentul a reunit aproximativ 60 de bibliotecari din 11  județe din România (Argeș, Brăila, Hunedoara, Bihor, Cluj, Mureș, Satu Mare, Teleorman, Sibiu, Olt, Arad ) și 2 din Ungaria,  (Békéscsaba și Pécs) într-un schimb de bune practici.

Comunicările din cadrul simpozionului au fost structurare pe trei secțiuni: Biblioteca în serviciul comunității, Biblioteca în era digitală, respectiv Cartea de patrimoniu din colecțiile bibliotecilor publice.

La secțiunea Prezentarea și valorificarea patrimoniului din bibliotecile publice, bibliotecara Geanina Burcea a susținut materialul  Pe urmele moromeților .

Materialul  concretizat  într-un  film de ce prezintă Teleormanul de ieri și de azi printr-un cuvânt: Moromeții. Invitat pe urmele Moromeților, auditoriu descoperă viața și opera scriitorului teleormănean Marin Preda, colecția Marin Preda din patrimoniul bibliotecii,  locul marelui scriitor în conștiința teleormăneană,  cât și mijloace prin care Biblioteca Județeană a valorificat această moștenire culturală. Transpus inițial  în lumea moromețiană de altădată,   călătorind  virtual la Siliștea Gumești, la casa natală, la Centru Memorial Marin Preda, auditoriu va face apoi cunoștință cu urmașii lui Moromete, cei care astăzi, fie printr-un monument, fie printr-o monografie sentimentală, fie printr-un colocviu sau simpozion l-au adus în prim plan. Alături de imagini sau filmări  de la  acțiunile culturale organizate de bibliotecă, dintre care amintim Simpozionul Județean cu tema Marin Preda – personalitate emblematică pentru spiritualitatea județului Teleorman ( mai 2016), filmul cuprinde și imagini de la activități culturale în care Biblioteca Județeană a avut calitatea de partener, precum Concursul Național de Proză Marin Preda, concurs organizat de Consiliul Județean Teleorman și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Teleorman. Toate acestea, precum și filmul realizat,  se doresc a fi un omagiu adus scriitorului  Marin Preda de moromeții de astăzi.

La secțiunea Biblioteca în serviciul comunității, bibliotecara Valentina Pașa, a susținut materialul Biblioteca este a ta.

Materialul a prezentat serviciile oferite de bibliotecă utilizatorilor ei

(colectare, procesare și punere în circulație a colecțiilor, servicii de informare, acces la internet, centrul de formare, animație culturală,  etc.) precum și o scurtă trecere în revistă a Programului de activități din anul 2016. Materialul subliniază rolul  bibliotecarului de a crea un cadru propice activităților care dau forță identității unei comunități și prezintă impresiile utilizatorilor rezultat al colaborării cu bibliotecarul.

Intervențiilor și discuțiilor pe tematica anunțată  li s-au adăugat următoarele  lansări de carte: Trecute vieți de autori și cărți,  ziare și reviste. De la romantism la proletcultism. Vol.1, autor Constantin  Bostan și Astra în satul meu, autor Onuc Nemeș Vintilă.

După încheierea comunicărilor de specialitate, cei prezenți au fost invitați la vernisajul expoziției Taberei de Caligrafie și Ilustrație de Carte BATA, ediția a VIII, (2016), expoziție organizată la Biblioteca Județeană „Alexandru D.  Xenopol”  Arad.

A urmat spectacolul de lectură Îngerii nu miros a usturoi, după Saul Bellow, eveniment ce s-a desfășurat în Sala „Studio” din  Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, un eveniment ce face parte din proiectul Biblioteca de Teatru Nou, al Bibliotecii Județene Arad.

A doua zi, simpozionul a continuat cu vizite de documentare în județul Arad. Au fost propuse două obiective: Biblioteca Orășenească Ineu și Ludoteca  Comunală Felnac.

Simpozionul a constituit pentru bibliotecarii teleormăneni, un bun prilej de documentare despre  noi servicii de bibliotecă,  despre noi proiecte puse în practică de colegii din țară și străinătate, dar și oportunitatea de a prezenta valorile teleormănene, împreună cu eforturile bibliotecarilor de a le promova.

Afis

s1

Imagini de la eveniment:

dsc_6212 dsc00705-copy s2 s3 s4 s5 s6 s8

Statistici Web


There was an Analytics API service error 400: Error calling GET https://www.googleapis.com/analytics/v3/management/accounts/72579701/webproperties/UA-72579701-1/profiles: (400) Universal Analytics is deprecated. Please migrate to GA4.Error - Account ID is blank
0
Vizitatori
zi anterioara
Powered By Google Analytics