SIMPOZIONUL NAŢIONAL „MIJLOACE MODERNE DE ATRAGERE A PUBLICULUI ÎN BIBLIOTECI”
În perioada 29 – 31 mai 2017, Biblioteca Județeană “Marin Preda”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, a fost prezentă la cea ce-a VII-a ediție a Simpozionului Național Mijloace moderne de atragere a publicului în biblioteci organizat și desfășurat la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Au fost reprezentate nu mai puțin de 14 biblioteci județene din țară precum și Biblioteca Municipală ”B.P. Hașdeu” Chișinău.
Activitatea s-a desfășurat pe mai multe secțiuni, astfel:
- la secțiunea Publicul activ pe piața muncii versus Utilizator inactiv al bibliotecii, bibliotecara Geanina Burcea a prezentat materialul Stil și etichetă business – curs de dezvoltare personală.
Materialul se concretizează într-un material Power Point ce prezintă o experiență frumoasă prin care biblioteca a reușit să atragă noi utilizatori ai serviciilor de bibliotecă. Aflat în plină desfășurare, cursul a atras peste 90 de participanți, fiind organizate două sesiuni, alte cinci fiind deja programate. Cursanții au aflat noțiuni despre comunicarea verbală (bariere de comunicare, comunicare eficientă), comunicarea nonverbală – limbajul trupului, ascultarea activă, conflictul (stiluri de gândire raportate la conflict, strategii de rezolvare a conflictelor), etichetă, principii de comportament civilizat. Cursul a atras elevi de liceu, studenți, adulți care doresc un nou loc de muncă, o lansare sau relansare în afaceri, oferind posibilitatea de actualizare, fixare a informațiilor despre stil și etichetă în societate.
- la secțiunea Ghid de bune practici în atragerea și fidelizarea publicului. Exemple, bibliotecara Elena Fulgheci de la Biblioteca comunală Ion Creangă Botoroaga a susținut materialul Călușul botorogean, fiind singura bibliotecă comunală din 30 de alte biblioteci comunale din țară selectată să participe.
Călușul este cel mai frumos și spectaculos obicei de vară. Este unul din cele mai vechi jocuri populare, din perioada precreștină și se crede că a apărut încă de pe vremea traco-dacilor. Joc bărbătesc, el se practică de ziua Rusaliilor și urmează un ritual ce ține trei zile (duminica, lunea și următoarea duminică). Călușul a activat la Botoroaga până în 1990.
În urmă cu șase ani, după o solidă documentare, bibliotecara Elena Fulgheci a demarat în cadrul bibliotecii comunale formarea și instruirea unui grup care să ducă mai departe acest obicei. De atunci, an de an, de Ziua Comunei, de Rusalii sau cu prilejul altor evenimente se prezintă oamenilor Călușul botorogean, atât în varianta pentru scenă cât și în varianta pentru sat.
Biblioteca a preluat această tradiție și o duce mai departe, atrage noi și noi generații în ritmurile nuanțate și pline de vitalitate ale Călușului, îi îndeamnă să parcurgă drumul informării, al socializării. Documentele de bibliotecă sunt la îndemâna celor care vor să pătrundă în secretele tradiției Călușului, a tradițiilor teleormănene, a istoriei locului sau pentru diverse informații.
Imagini de la eveniment:
Evenimente Recente:
- Atelier Pascal – 2025, Vernisajul expoziției Reinterpretări colorate
- Expoziții Pascale
- Gala Galaction – 146 de ani de la naștere
- Clubul CODE Kids Teleorman – Roboțeii interactivi – a treia întâlnire
- DAI O ȘANSĂ… prin lectură
- Reciclând, salvăm natura! ReciCLARea ne salvează!
- În vizită la bibliotecă
- Ziua Internațională a Cărților pentru Copii! – 2 aprilie
- Ziua Umorului sau a Păcălelii
- Clubul de lectură Cuza Readers