Unirea Principatelor Române

Publicat: 24 ianuarie 2024

Unirea Principatelor Române

La 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a organizat marți, 23 ianuarie 2024, începând cu ora 1000, la Sala de lectură, o serie de manifestări cultural-artistice.

Manifestările dedicate aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost deschise cu momentul cultural-artistic Mica unire, pregătit de preșcolarii de la Grădinița cu P.P. Nr.4 Alexandria.

Micii artiști au marcat actul istoric de la 24 ianuarie 1859 prin recitarea de poezii patriotice, interpretarea de cântece populare, susținerea scenetei Moș Ion Roată și Unirea și au jucat împreună Hora Unirii. Aceștia au fost pregătiți de doamnele profesoare Alina Dociu, Elena Flămînzeanu, Ioana Miloș, Adriana Badea, Cristina Scutelnicu și Claudia Țacu.

Programul a continuat cu prezentări despre istoria țării noastre, un moment muzical și dansuri populare susținute de liceenii de la Colegiul Național Pedagogic Mircea Scarlat și Liceul Teoretic Constantin Noica din Alexandria, sub coordonarea doamnelor profesoare Mădălina Calotă, Amalia Dide, Mădălina Teodorescu, Marioara Zăbavă și Simona Dragomir.

Din cadrul proiectului de parteneriat de cooperare cu beneficiari multipli pentru Programul ERASMUS+FII VOLUNTAR PENTRU SPERANȚĂ!, unde școala coordonatoare este Liceul Teoretic Constantin Noica, a făcut parte și atelierul de lucru tematic pentru managementul conflictelor. Atelierul susținut de doamna profesoară Simona Dragomir a avut ca temă Medierea de la egal la egal, la care au participat elevii din instituțiile partenere (România-Spania). Atelierul de lucru s-a dovedit a fi unul interactiv și creativ, stârnind interesul și entuziasmul participanților.

A fost vernisată și expoziția 165 de ani de la Mica Unire – expoziție de carte din fondul bibliotecii.