Ziua Universală a Iei în bibliotecile din Teleorman

Publicat: 24 iunie 2021

În fiecare an, pe 24 iunie, sărbătorim Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea promovează cămașa tradiționala românească și frumusețea portului popular. Bibliotecarii teleormaneni au raspuns provocării lansate de Biblioteca Judeteană “ Marin Preda” Teleorman și au purtat, astazi IA.  Fie că au îmbrăcat ia din lada de zestre a bunicii sau au cumpărat, special pentru acesta zi, o cămașa tradițională, doamnele biblioecare au oferit un exemplu și, deasemnea un imbold pentru teleormăneni să redescopere frumusețea straielor tradiționale și să se mândrească, atât pe rețelele de socializare, cât și în public, cu faptul că dețin și respectă ia românescă. De aceea, cei care au astfel de obiecte vestimentare în dulap sunt rugați să le scoată la lumină și să le poarte și chiar să învețe meșteșugul realizării acestora.

Florica Neguț de la Biblioteca Comunală ,,Liliana Gradinaru” Peretu a imbracatat o ie din zona comunei Troianu, ie pe care a moștenit-o  de la mama sa. “Este o ie țesută în război pe panză de casa cu motive florale, iar la gât are o platcă cusută la fir, de culoare albastru, are o vechime de circa 100 de ani. De fiecare data cand imbrac  costumul popular am o satisfacție de dragoste și prețuire aleasă pentru persoana care a trudit și muncit atât de mult pentru realizarea acestor comori nestemate ale neamului nostru romanesc”, ne-a marturisit cu emoție Florica Neguț.

“ Pentru mine, ne povestește și Elena Mîndreanu, bibliotecară în comuna Plopii-Slăvitești,  ia românească nu reprezintă doar un obiect vestimentar, cu care mă mândresc și pe care îl port cu drag, dar și un punct de legătura între om și natură, atât prin simbolistica și diversitatea modelelor, cât și prin cea a culorilor. Fiecare model este unic, generator de vibrații și de energie pozitivă. În funcție de specificitatea motivelor populare, acestea pot avea semnificații diferite. De exemplu, crucea oferă protecție împotriva răului, în timp ce floarea, diamantul sau soarele aduc armonie, pace și fericire”.

Imagini de la eveniment