Anunt Eveniment „Marin Preda – 95 de ani de la naștere”

Publicat: 3 august 2017

Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, organizează la Sala de lectură, în perioada 4-18 august 2017, o expoziție de carte cu titlul “Marin Preda – 95 de ani de la naștere”

Nuvelistul și romanicerul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922 la Siliştea Gumeşti, în Teleorman, o comună pe care avea să o facă celebră prin publicarea romanului ”Moromeţii”.

În aprilie 1942 debutează cu schița Pârlitu’ în pagina literară a ziarului “Timpul”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.

Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni, fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic.

Prin nuvelele și romanele sale cu puternic specific național, Marin Preda a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic, personajele sale având o viziune proprie asupra vieții.

Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scriiturii, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire.

Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în 1970).

S-a bucurat de recunoaștere și de considerația confraților scriitori, de prețuirea publicului cititor, ceea ce a făcut ca una dintre instituțiile culturale reprezentative ale județului, respectiv Biblioteca Județeană Teleorman, să-i poarte numele.

Imagini eveniment: